RudawKuchni

Dania obiadowe

Tortille z chrupiącym, paprykowym kurczakiem

trtilla z kurczakiem.jpg

Składniki:

-4 placki tortilli

-0,5 kg filetu z piersi kurczaka

-2 duże pomidory (u mnie malinowe)

-1 cebula

-1 ogórek szklarniowy

-4 duże liście sałaty masłowej

-2 jaja

-2 łyżki mąki

-1,5 szklanki bułki tartej paprykowej

-1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią

-4 łyżki ajvaru

-4 łyżeczki majonezu

-sól, świeżo zmielony czarny pieprz

-olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Filet myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość duże kawałki, posypujemy suszonymi pomidorami, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie obtaczamy w przyprawach.

2. Każdy kawałek obtaczamy w mące, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po 4 minuty z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, pomidory i cebulę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki (bez obierania). Placki tortlilli smarujemy dłonią zwilżoną wodą, następnie łyżką ajvaru i łyżeczką majonezu. Wkładamy na 20 sekund do mikrofali na średniej mocy. Wyjmujemy, na każdym placku układamy liść sałaty, pomidory, cebulę, ogórki i kawałki kurczaka. Polewamy ketchupem i zawijamy tortillę. Podajemy od razu. Smacznego!

torilla.jpg