RudawKuchni

Słodkości

Beza z kremem advocat i owocami lata

DSC00040.JPG

Składniki:

Beza:

-8 białek z jaj klasy M (w temperaturze pokojowej)

-1,5 szklanki cukru białego

-1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki soku z cytryny

Krem:

-350 g serka mascarpone

-200 g śmietanki 30% mocno schłodzonej

-1/4 szklanki likieru adwokat

-2 łyżki cukru pudru

Owoce:

-0,5 kg czerwonych porzeczek

-0,5 kg malin

-250 g poziomek

 

Sposób przygotowania:

1. Rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy zaczną się pienić, stopniowo, łyżka po łyżce ciągle miksując aż poprzednia partia się nie rozpuści dodajemy cukier.

1.JPG2. Postępujemy tak dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca piana. Następnie dolewamy sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i miksujemy.

2.JPG

3. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Przykładamy do niej tradycyjny talerz obiadowy i odrysowujemy okrąg ołówkiem.

3.JPG

4. Pianę stopniowo nalewamy na środek okręgu, wyrównujemy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.  Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i suszymy bezę przez półtorej godziny. Studzimy całkowicie w uchylonym piekarniku.

4.JPG

5. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Do ubitej stopniowo po łyżce dodajemy ser mascarpone ciągle miksując. Na końcu wlewamy adwokat i dokładnie miksujemy. Ostudzoną bezę przełożoną na talerz lub paterę obkładamy dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.

5.JPG

6. Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy na sicie, suszymy ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również myjemy i osuszamy. Boki bezy dekorujemy porzeczkami wciskając je jedna po drugiej. Wierzch bezy również posypujemy porzeczkami, obkładamy malinami i poziomkami według uznania. Odkładamy na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podajemy. Smacznego!

6.JPG

DSC00026.JPG

DSC00022.JPG