RudawKuchni

Dania obiadowe

Kurczak z brokułem zapiekany pod pierzynką

DSC00022.JPG

Składniki:

-1 brokuł
-1 szklanka śmietany 12%
-2 kule sera mozzarella
-40 dag filetu z piersi kurczaka
-2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka
-1 płaska łyżeczka majeranku
-sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
-olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i obgotowujemy przez 4 minuty. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołowej przyprawie i majeranku, obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Różyczki brokuła układamy na dnie naczynia do zapiekania. Między nie układamy kurczaka. Śmietanę mieszamy ze startą na dużych oczkach mozzarellą, solą i pieprzem. Wykładamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy przez pół godziny. Smacznego!

DSC00019.JPG