RudawKuchni

Słodkości

Sernik czekoladowy na gryczano-orzechowym spodzie z melonem w galaretce

DSC00027.JPG

Składniki:

Spód:

-70 g preparowanej gryki

-400 g masy krówkowej orzechowej

 

Masa serowo-czekoladowa:

-1 kg twarogu mielonego sernikowego

-200 g gorzkiej czekolady 60% kakao

-6 łyżek cukru pudru

-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

-4 łyżki mleka

-6 łyżek żelatyny

-12 łyżeczek zimnej wody

 

Wierzch:

-300 g melona zielonego bez skóry i pestek

-1 opakowanie galaretki truskawkowej

-1,5 szklanki wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

1. Grykę dokładnie mieszamy z masą krówkową. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód, dokładnie rozprowadzamy po dnie tortownicy i dociskamy.

1.JPG

2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy, czekamy aż napęcznieje. Gdy tak się stanie rozpuszczamy cały czas mieszając na wolnym ogniu (żelatyna nie może się zagotować!), studzimy. Ser przekładamy do miski. Miksujemy z cukrami. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko, wstawiamy na najmniejszy ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy. Wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy żelatynę.

2.JPG

3. Masę przekładamy na spód, wygładzamy. Na wierzch wciskamy pokrojonego w kostkę melona, odkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch sernika i wkładamy z powrotem do lodówki do stężenia na całą noc. Smacznego!

3.JPG

DSC00042.JPG

DSC00031.JPG

DSC00020.JPG