RudawKuchni

Dania obiadowe

Pizza z szynką, papryką i czerwoną cebulą

DSC09973.JPG

Składniki:

Ciasto:

-450 g mąki tortowej

-40 g świeżych drożdży

-300 ml ciepłej wody

-3 łyżki oliwy z oliwek

-szczypta soli i cukru

 

Sos:

-1 puszka krojonych pomidorów

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-1 łyżka suszonego oregano

-1 łyżeczka suszonej bazylii

-sól, pieprz, cukier do smaku

 

Pozostałe składniki:

-10 dag ulubionej wędliny

-1 duża czerwona cebula

-1 papryka czerwona

-1 papryka żółta

-1 kula mozzarelli

-10 dag żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszamy do miski. Zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Gdy zaczną pracować do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę. Mieszamy. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ręcznie na elastyczne ciasto. Przekładamy do wysokiej miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

2. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z koncentratem i ziołami. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i cukrem.

3. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i przenosimy na dużą blaszkę o średnicy ok 24x36 cm. Smarujemy sosem. Wysypujemy 3/4 startego żółtego sera. Układamy pokrojone na połówki plasterki wędliny, cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną w kostkę paprykę. Posypujemy pozostałym startym serem żółtym oraz startą mozzarellą.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ketchupem czy sosem czosnkowym. Smacznego!

DSC09976.JPG