RudawKuchni

Dania obiadowe

Żółta fasolka z okrasą

DSC00020.JPG

Składniki:

-40 dag żółtej fasolki szparagowej

-30 dag boczku wędzonego surowego

-2 młode cebulki

-2 litry wody

-1 ząbek czosnku

-1 łyżka soli

-1/2 łyżeczki mielonego kminku

-pieprz czarny świeżo mielony

 

Sposób przygotowania:

1. Wstawiamy garnek z wodą na ogień, zagotowujemy. Z fasoli usuwamy końcówki i dokładnie ją myjemy. Wrzucamy do gotującej się wody, solimy, mieszamy. Gotujemy do miękkości fasolki (przez około 7-10 minut). W tym czasie cebulkę i boczek kroimy w sporą kostkę.

2.Boczek wrzucamy na suchą patelnię, wstawiamy  na średni ogień i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dorzucamy cebulkę i smażymy na rumiano (około 2-3 minuty).

3. Wrzucamy odcedzoną fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz świeżo zmielony pieprz, mieszamy dokładnie i smażymy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 2 minutki. Smacznego!

DSC00023.JPG