RudawKuchni

Słodkości

Ciasto "morelka z budyniem"

DSC00044.JPG

Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
-3 jaja
-250 g margaryny
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli (na czubku noża)
Masa budyniowa:
-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku (z dodatkiem cukru)
- 0,5 l mleka
Owoce:
-1 kg moreli

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drobno pokrojoną margarynę, sól oraz cukry. Całość zagniatamy ręcznie na jednolite ciasto które dzielimy na 2 części, jedną z nich wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 40 minut. W tym czasie morele myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy pestek.

1.JPG

2. Budynie rozprowadzamy w 250 ml mleka. Drugą część mleka zagotowujemy. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka stopniowo, ciągle mieszając wlewamy budynie. Mieszamy, aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia.

2.JPG

3. Blachę o średnicy 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ręcznie wylepiamy nim dno formy. Wykładamy morele (skórką do góry).

3.JPG

4. Wierzch moreli smarujemy obficie budyniem.

4.JPG

5. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, połowę ścieramy na wierzch moreli na grubych oczkach, drugą połowę wykładamy palcami, tak by wszystkie owoce były pokryte ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut na rumiano. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!

5.JPG

DSC00022.JPG

DSC00025.JPG