RudawKuchni

Dania obiadowe

Gulasz wieprzowy z zieloną fasolką i pomidorami malinowymi

gulasz z fasolką.JPG

Składniki:

-60 dag szynki wieprzowej bez kości

-30 dag zielonej fasolki szparagowej

-4 duże pomidory malinowe

-2 średnie marchewki

-1 duża cebula cukrowa

-1 łyżka papryki wędzonej mielonej

-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

-sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy

-olej do smażenia

-1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę. Obficie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut aby z każdej strony się przyrumieniło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na rumiano. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i cebulę, dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy sparzone we wrzątku, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w półplasterki marchew, oraz obraną z końcówek i przekrojoną na pół fasolkę. Dusimy 15 minut. Dodajemy papryki, mieszamy dokładnie, dusimy do miękkości warzyw i mięsa jeszcze około 5-10 minut.

 

2. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka, ciągle mieszając jego zawartość. Zagotowujemy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty i podajemy. Smacznego!

gulasz.JPG