RudawKuchni

Wpisy z kategorii: Dania obiadowe

DSC00015.JPG
Dania obiadowe

Pikantne podudzia pieczone w pomidorach

Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne danie. Podudzia z kurczaka na ostro, marynowane w przyprawie "harissa" pieczone w pomidorach- dzięki którym zyskują niesamowitą soczystość. Pomidory po upieczeniu razem z mięsem stanowią świetny dodatek, wystarczy tylko obrać je ze skórki. czytaj dalej

gulasz z fasolką.JPG
Dania obiadowe

Gulasz wieprzowy z zieloną fasolką i pomidorami malinowymi

Latem w mojej kuchni dominują potrawy bogate w sezonowe warzywa. Staram się je przemycać w każdym możliwym daniu. Dziś proponuję sycący i pyszny gulasz z szynki wieprzowej. Znajdziecie w nim także zieloną fasolkę szparagową, pomidory malinowe i młodą marchewkę. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy makaronem. czytaj dalej

DSC00020.JPG
Dania obiadowe

Żółta fasolka z okrasą

Uwielbiam fasolkę szparagową i w sezonie mogę ją dodawać do praktycznie każdego dania. To wdzięczne warzywo świetnie sprawdza się też jako składnik główny na błyskawiczny obiad do zrobienia w zaledwie pół godziny. Tanio, smacznie i do syta! czytaj dalej

DSC00022.JPG
Dania obiadowe

Sos mięsny ze śmietaną i zajączkami

Mieszkam blisko lasu dlatego latem i jesienią ze spacerów często przynoszę grzyby. Zajączki są dość rzadko zbierane i niedoceniane szczególnie ze względu na to, że bywają robaczywe. Jednak te świeżo wyrośnięte prosto po deszczu są malutkie, piękne i ZDROWIUTKIE, a przede wszystkim bardzo aromatyczne. Idealne jako dodatek do sosu. czytaj dalej