RudawKuchni

Archiwum: październik 2015

DSC09986.JPG
Dania obiadowe

Kurczak zagrodowy pieczony z miodem, musztardą i majonezem

Soczysty, złocisty i bardzo aromatyczny kurczak pieczony w ciekawej marynacie. Idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Warto przygotowywać kurczaka zagrodowego, jest o wiele zdrowszy (nikt nie faszeruje go antybiotykami). ma o wiele smaczniejsze mięso od tradycyjnego "marketowego". W dodatku nie czuć żadnego "specyficznego" zapachu, co niestety u kurczaków bywa częste. czytaj dalej

DSC00008.JPG
Słodkości

Piegus

Ciasto z makiem, dużą ilością kruszonki i rodzynkami. Jest puszyste i wilgotne, czyli tak jak lubię. Przygotowuje się je ekspresowo i bardzo łatwo. Polecam, gdy niespodziewani goście pukają do drzwi :) czytaj dalej

DSC09977.JPG
Dania obiadowe

Tarta "Pizza"

Pizza w troszkę innej formie. Na kruchym cieście. Smakuje wspaniale, idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Ma jeszcze jedną zaletę- możemy do niej wrzucić to, co akurat mamy w lodówce :) czytaj dalej

komentarze: 2
DSC00006.jpg
Inne

Błyskawiczny sos cebulowy

Gęsty, aromatyczny i mocno cebulowy sos. Jego ogromną zaletą jest to, że jeśli tylko macie w domu odrobinę gotowego bulionu, przygotujecie sos do mięs, czy makaronu dosłownie w kilka minut. czytaj dalej

soczyste skrzydełka w miodzie.JPG
Dania obiadowe

Soczyste skrzydełka w miodzie

Uwielbiam smak chrupiącej skórki i soczystego mięsa skrzydełek z kurczaka. Wersja z miodem smakuje bardzo ciekawie, jest lekko słodkawa i aromatyczna. Tak przygotowane skrzydełka świetnie sprawdzą się także, jako ciepła przekąska podczas imprez. czytaj dalej